Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontdek de voordelen van elektronische dienstencheques

Sinds 1 januari 2016 zijn de dienstencheques een bevoegdheid van de gewesten. Eén van de zaken waarvoor het Vlaams Gewest meteen ijvert, is het gebruik van elektronische dienstencheques omdat die veiliger en gebruiksvriendelijker zijn. Lees hier waarom je maar beter op e-dienstencheques overstapt!

Voordelen van elektronische dienstencheques

De traditionele dienstencheques zijn papieren cheques waarmee werkgevers werknemers zoals poetshulpen betalen. Dienstencheques bestellen doe je bij Sodexo. Al enkele jaren bestaan er naast de papieren cheques ook elektronische dienstencheques, die enkele grote voordelen bieden.

De e-dienstencheques moeten niet langer worden ingevuld. Gedaan met die papierhandel! Maar het belangrijkste voordeel is dat de gegevens automatisch worden aangevuld en dat de cheques gegarandeerd aan alle voorwaarden voldoen. Elektronische dienstencheques zijn sneller. De gebruiker moet niet langer wachten, maar ontvangt ze onmiddellijk en kan ze direct gebruiken. Deze methode is veiliger in gebruik. Terwijl dienstencheques vroeger weleens ‘verloren’ gingen op de post, kunnen elektronische cheques niet gestolen worden of verloren gaan. De kans is beduidend kleiner dat dienstencheques vervallen. De oudste cheques worden automatisch als eerste uitgegeven. De milieukost van het nieuwe systeem ligt beduidend lager. Ten slotte is de overschakeling van papieren naar elektronische dienstencheques volledig gratis.

Overschakelen op e-dienstencheques?

Wil je graag overschakelen op e-dienstencheques? Dan moet je inloggen op de beveiligde zone. Klik door op ‘persoonsgegevens’, ‘gegevens wijzigen’ en ‘veranderen van betaalmiddel’. Vink ‘elektronisch’ aan en sla op. Bij de eerstvolgende storting zal de elektronische portefeuille actief zijn.

Hoewel dienstencheques sinds dit jaar een gewestelijke bevoegdheid zijn, zijn de verschillen tussen de gewesten vooralsnog erg beperkt. In Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kun je eveneens kiezen voor elektronische dienstencheques of ‘titres-services électroniques’. De voordelen zijn dezelfde en ook de overschakeling is net zo makkelijk: meld je aan bij Sodexo Brussel of Wallonië en maak de overstap.

Belastingvermindering

In het Vlaams Gewest geniet je een belastingvermindering van 2,70 euro per dienstencheque voor de eerste 155 cheques per persoon. In Brussel bedraagt de belastingvermindering 1,35 euro per cheque voor de eerste 155 cheques. In het Waals Gewest gaat er 0,90 euro af voor de eerste 155 aangekochte dienstencheques per persoon.
 

Meer info? Glax helpt je op weg! Contacteer ons

Kom met ons in contact

Je hebt een vraag over huishoudhulp met dienstencheques? Dan kan je onze consulenten telefonisch contacteren tijdens de kantooruren.